Huolto-ohjeet

Ulkokalusteiden huolto ja kunnossapito


Suomen kesässä puutarhakalusteet joutuvat usein alttiiksi monenlaisille säille. Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja myös ilmasto muuttuu, joten kesken kauden tekemäsi näköhavainnot kalusteissa ja poikkeukselliset pitkäkestoisemmat sääolosuhteet kannattaa ottaa huomioon.

Yleissääntönä kalusteita pitää kauden aikana tarpeen mukaan puhdistaa, öljytä, korjata ja tarkastaa rakenteet ja poistaa epäkuntoiset yksilöt käytöstä.

Vuosittaiseen rutiiniin kuuluu huoltaa puutarhakalusteita ainakin kesäkauden alkajaisiksi ja ennen talvea ja kalusteiden varastointia. Säännöllinen hoito takaa kalusteille pitkää ikää.

Keskitymme tässä ohjeisiin, jotka liittyvät puisiin ulkokalusteisiin. Käsitelty, painekyllästetty tai maalattu puu ei vaadi uutena mitään käsittelyä. Ulkokalusteet on yleensä käsitelty, öljytty, lakattu tai sävytetty ja öljytty valmiiksi niin että kalusteen sijoituspaikka vaikuttaa jatkossa siihen, miten säännöllisesti kalustetta esimerkiksi öljytään, siistitään ja puhdistetaan.

Arkirutiinia on, että roskat harjataan pois ja likaantuneet kalusteet pyyhitään kostealla. Kuivasta kalusteesta saa siitepölyn ja puista tippuvan flooran helposti harjalla tai vastaavalla ja pinttyneempi kaluste vaatii jo pyyhkimistä kostealla liinalla ja joskus pesua. Vältä silloin kuitenkin hankaavia siivousvälineitä, hankausaineita, vahvasti emäksisiä ja happamia puhdistusaineita,
värjääviä aineita, runsasta veden käyttöä.
Aurinko ja suora auringonvalo pitkäkestoisena tekee varmasti aina muutoksia puukalusteen pintaan ja sitä varten on onneksi saavavilla sävytettyihin, öljyttyihin ja petsattuihin pintoihin UV-suojalla saatavia värittömiä puu-öljyjä. Ne ovat yleensä edullisia, riittoisia ja helppo levittää sienellä tai nukkaamattomalla liinalla. Tämä tehdään aina hyvin puhdistettuun kalusteeseen, joka on täysin kuiva.

Perusteellisen puhdistuksen voi jossain tapauksissa tehdä vain purkamalla kalusteen osiin, jos se on järkevällä tavalla mahdollista.

Kalusteissa olevat mahdolliset metalli- rauta ja teräsosat voi pyyhkiä kostealla liinalla. tarvittaessa voi käyttää mietoa puhdistusainetta. Ruostumattomalle teräkselle ja alumiinille on myös omia puhdistusaineita.

Kuluttajille suunnatuissa tuotteissa ja kalusteissa on yleensä mukana omat hoito-ohjeet ja niitä kannattaa noudattaa, joten säilytä aina uuden kalustuksen mukana tulevat ohjeet. Valmistajan ja maahantuojan sivuilla on tänä päivänä melko hyvin ohjeistus hyvin saatavilla huoltoon ja kunnossapitoon.

Meillä saat yksilöllisiä ohjeita tilaamalla ne sähköpostiisi osoitteesta: info@nordicfurn.com

Toivotamme Iloisia hetkiä puukalusteiden parissa.
Terveisin
Nordic Furn Finland